Ройтерс смятат, че чалгата ни е превзела напълно

Преди няколко седмици телевизия "Планета" отбелязаха 20-тата си годишнина в центъра на София с шумен концерт. Както след всяко шумно събитие и този път имаше недоволни граждани. Едни от тях роптаеха срещу силната музика, други недоволстваха

2010-06-25 00:45:08
Ройтерс смятат, че чалгата ни е превзела напълно
Преди няколко седмици телевизия "Планета" отбелязаха 20-тата си годишнина в центъра на София с шумен концерт. Както след всяко шумно събитие и този път имаше недоволни граждани. Едни от тях роптаеха срещу силната музика, други недоволстваха от факта, че не е уместно полуголи жени да пеят чалга песни пред един от символите на София - храм-паметникът "Александър Невски".

Наскоро бе направено проучване и се установи, че чалгата е на второ място по популярност в България, на първо място е западната музика. Азис обича да провокира с изказванията си и неотдавна сравни поп-фолкът със сексът, той смята, че чалгата всъщност е секс и ние сме свикнали да сексуализираме абсолютно всичко. Певиците провокират с визия и подрастващите девойки мечтаят да са като тях, а мъжете мечтаят да имат жени като тях.

Чалгата навлиза навсякъде, дори в политиката. Когато ГЕРБ спечелиха изборите миналата година, тяхната победа бе отпразнувана в известен столичен поп-фолк клуб. Дори има чалга песен, в която се пее за Бойко Борисов, който е олицетворение на силния български мъж. Повечето българи слушат поп-фолк, но голяма част от тях не искат да си признаят, защото ги е срам и защото знаят, че има доста негативни коментари относно този стил музика.

Георги Лозанов застана зад чалга културата и я защити. Той смята, че тази музика е музиката на радостта и ние българите трябва да направим нужното, за да я съхраним, защото тя е част от културата ни. Някои от нас може да не я харесват, но за добро или зло тя е емблематична за България. Лозанов обаче е против поп-фолк начинът на живот, защото поне по телевизия, по клиповете, наблягат на плътското, на голотата, а това не е правилно. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия